This website is using cookies. Learn more..
 • ganoderma ganoderma-text ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
  ΒΟΤΑΝΟ. ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΔΩ
  ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΚΟΜΑ
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΧΡΗΣΗ
  ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
 • ganoderma ΜΟΝΤΕΛΟ "ΕΝΑΣ ΔΡΑΚΟΣ" Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
  ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΧΡΙ
  ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ.
 • ganoderma ΚΑΝΤΕ ΤΟ
  ΟΝΕΙΡΟ ΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ DXN!
  ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΓΙΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ! ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΣΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ! ΦΤΑΣΤΕ ΨΗΛΑ!
video ΕΛΑΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
2013 Ιούνιος
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

Εγγραφή Newsletter

Όνομα :

E-mail:

Phone:

Πληροφορίες προϊόντων
Επιχειρηματική Ευκαιρία

Type the word!

captcha
Get a new text!

Σας τηλεφωνούμε εμείς!

Αν νιώθετε ότι προτιμάτε να μιλήσετε για αυτή την επιχειρηματική ευκαιρία με εμένα ή με κάποιον από τους συνεργάτες μου, παρακαλώ
το όνομά σας:

 

Please enter your country code next to your phone number!

Τηλέφωνο:

 

Ταυτότητα Skype:

 

ή το e-mail σας:

 

and type the word!

captcha
Get a new text!

 

Ιούν

22

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;

22. Ιούνιος 2013 Σάββατο

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί φάγατε περισσότερο από όσο χρειαζόσασταν;

Γιατί πολλές φορές δεν ακούμε αυτό το περίφημο «καμπανάκι» που υποτίθεται ότι μας ειδοποιεί ότι χορτάσαμε;

Κι όμως, το έχουμε αυτό το «καμπανάκι».

Ο εγκέφαλός μας είναι εφοδιασμένος με μηχανισμούς που μας ειδοποιούν πότε χρειαζόμαστε ενέργεια (δηλαδή για την πείνα) καθώς και πότε έχουμε λάβει όση τροφή χρειαζόμαστε (δηλαδή για τον κορεσμό).

Γιατί όμως πολλές φορές τρώμε χωρίς απαραίτητα να πεινάμε;

Γιατί πολλές φορές δε σταματάμε, ενώ έχουμε πραγματικά χορτάσει;

 

Απαντά η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, Συμβουλευτική -Ψυχολόγος, Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. 

 

Οι μηχανισμοί της πείνας και του κορεσμού εύκολα «ξεγελιούνται» από διάφορα ερεθίσματα.

Αυτά μπορεί να είναι ενδογενή ή να προέρχονται από το περιβάλλον μας.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι τρώνε για να αντιμετωπίσουν μια συναισθηματική κατάσταση: νιώθουν κάτι άλλο και, ανήμποροι να το αναγνωρίσουν και να κάνουν κάτι γι' αυτό, χρησιμοποιούν το φαγητό ως «αναισθητικό» ή ως τρόπο να αποσπάσουν την προσοχή τους από το πραγματικό τους πρόβλημα.

Συχνά όμως μπορεί κάποιος να επηρεαστεί και από το περιβάλλον του και να φάει επειδή τρώνε και οι άλλοι (άλλωστε οι έρευνες δείχνουν ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των συνδαιτυμόνων αυξάνεται και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε!)  ή επειδή η τροφή είναι σε κοινή θέα και εύκολα διαθέσιμη (π.χ. ένα κουτί με γλυκά).


Αν τρώω μηχανικά ή αν παρατρώω, σημαίνει ότι έχω «συναισθηματική υπερφαγία»;


Όχι απαραίτητα.

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο τρώει υποκινούμενο από συναισθηματικές καταστάσεις (και όχι από την πείνα του) πολύ συχνά, πολλές φορές υπό τη μορφή κρίσεων, δηλαδή τρώγοντας τεράστιες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το φαγητό γίνεται έμμονη ιδέα στην καθημερινότητά του και το γεμίζει διαρκώς με ενοχές και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο που, σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο-διαιτολόγο θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η διατροφική του συμπεριφορά.


Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;


Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε αποκλειστικά επειδή πεινάνε πραγματικά και που σταματάνε έγκαιρα μόλις χορτάσουν. Άλλοι όμως δυσκολεύονται πολύ να επικοινωνήσουν με το σώμα τους και παρασέρνονται εύκολα είτε από τις συναισθηματικές τους καταστάσεις είτε από τους πειρασμούς του περιβάλλοντος.


Eνσυνειδητότητα.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, χρειάζεται να εξασκηθείτε περισσότερο σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζεται ενσυνειδητότητα: να μάθετε να χαλαρώνετε και να «αφουγκράζεστε» καλύτερα και κάθε στιγμή τις ανάγκες σας (πείνα, δίψα, νύστα, κούραση, διάθεση) και να μη ζείτε αυτόματα και μηχανικά, αλλά συνειδητά και με επίγνωση του εαυτού σας.


Αυτό θα έχει ευχάριστες επιδράσεις και στη διατροφή σας: θα έχετε καλύτερη επίγνωση της πείνας σας, θα είστε πιο συγκεντρωμένοι στην ωραία γεύση της τροφής σας και θα σταματάτε έγκαιρα με μια ωραία αίσθηση κορεσμού και όχι δυσφορίας. Αρκετά βοηθητικό είναι να διαμορφώσετε κατάλληλα και το περιβάλλον σας: να μην έχετε τα τρόφιμα που σας βάζουν σε πειρασμό σε κοινή θέα, να αποφεύγετε τα κοινά πιάτα στο τραπέζι, να μην αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες αλλά πολλές μικρές, να μην τρώτε βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.

Έτσι και το φαγητό μας γίνεται πιο απολαυστικό και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε, όπως πολλοί λένε, το καλύτερο νοστιμευτικό για το φαγητό είναι η πείνα!

 

Το σχόλιο μας:

Σίγουρα και αυτό το έχω ξανά αναφέρει, με τις παθήσεις του μυαλού δεν τα  βγάζεις πέρα εύκολα αν ο πάσχον δεν θέλει να βοηθήσει κύρια τον εαυτό του.

Συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτόν που καπνίζει αλλά ξέρει ότι του κάνει κακό το τσιγάρο, ή αυτόν που ενώ έφτασε στα πρόθυρα του αλκοολισμού συνεχίζει να πίνει καθημερινά.

Το ίδιο δεν ισχύει βέβαια στην περίπτωση των εξαρτημένων από ναρκωτικές ή παραισθησιογόνες ουσίες. ( Ναρκωτικά, φορές ψυχοφάρμακα κτλ )

Άρα κατά συνέπεια θα πρέπει να ισχυροποιηθεί το εγώ του πάσχοντα και η αυτοπεποίθηση του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει χωρίς την χρήση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Σε ότι αφορά την ψυχολογική υποστήριξη υπάρχουν ποιο ειδικοί επιστήμονες που μπορών πραγματικά να κάνουν θαύματα, αλλά σε ότι άπτεται στην καλή λειτουργία του οργανισμού προσωπικά πιστεύω ότι  η καλή οξυγόνωση και ανάπλαση  όλων των κυττάρων με Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano και την συνδρομή στην επαναφορά και διατήρηση των νευρικών απολήξεων ( νευροδιαβιβαστών ) με το Lion's Mane θα δώσει την λύση σωστών αποφάσεων χωρίς παρενέργειες.

Ganoderma Lucidum Reishi Gano & Lion's Mane ιάματα επιλογής και για τις ψυχικές διαταραχές του ανθρώπου.

 

Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού

 

 


Πηγη: Boro.gr

 

DXN Facebook Share Share on Facebook

Ιούν

21

11 συμπτώματα που προειδοποιούν για κατάθλιψη N 2o

21. Ιούνιος 2013 Παρασκευή

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες

α) Παράγοντες που δρουν νωρίς στην ζωή :

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που σαν παιδιά είχαν ζήσει κάποιο γεγονός σημαντικής απώλειας (π.χ. θάνατος γονιού, χωρισμός γονιών κ.λπ. ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σαν ενήλικοι.

β) Παράγοντες που δρουν αργότερα :

[1] Γεγονότα Ζωής: Μια σειρά γεγονότων ζωής, είτε ψυχολογικών (π.χ. θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο), είτε κοινωνικών (π.χ. οικονομική ύφεση, συνθήκες διαμονής) είτε ακόμη ψυχοκοινωνικών (π.χ. απώλεια εργασίας, μετανάστευση), φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη .

[2] Τρόπος σκέψης :

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τα καθημερινά τους προβλήματα φαίνεται να ευνοεί σε μερικές περιπτώσεις την δημιουργία κατάθλιψης.

Υποστηρίζεται δηλαδή ότι μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους βασιζόμενοι σε κάποιες παραδοχές που δεν είναι λειτουργικές και που έχουν σαν αποτέλεσμα να "παραμορφώνουν" τελικά την εικόνα του γύρω κόσμου αντί να την ερμηνεύουν.

Βασισμένη σ' αυτή την γενική αρχή έχει αναπτυχθεί μια ψυχοθεραπεία, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, η οποία προσπαθεί να "διορθώσει" αυτά τα λάθη στο τρόπο σκέψης και να βοηθήσει τον ασθενή να αξιολογήσει πιο αντικειμενικά την πραγματικότητα.

 

Το σχόλιο μας.

Διαβάζοντας σχολαστικά τα έγκυρα που αναφέρονται στο άρθρο, διαπιστώνουμε εύκολα το εξής.

Ναι μεν μπορεί να είναι μια πόθησα εκλαϊκευμένα του νου, αλλά παρεμβάλουν και βασικές οργανικές λειτουργίες του ΚΝΣ.

Αυτό αποδεικνύεται με την κληρονομικότητα στην κατάθλιψη που υπάρχει καθώς και με την λάθος λειτουργιά των νευροδιαβιβαστών οπού μπλοκάρουν τον ασθενή.

Εδώ είναι, που ακόμα μια φορά η φύση μπορεί να κάνει το θαύμα της γιατί ανοίγοντας τον δρόμε της καλής οξυγόνωσης και ανάπλασης  όλων των κυττάρων με το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano έρχεται το Lion's Mane να επιδιορθώσει και διατηρήσει σε άψογη λειτουργία όλες τις νευρικές απολήξεις και νευροδιαβιβαστές.

Αυτό και μόνο έχει σαν αποτέλεσμα την σωστή, ψύχραιμη εκτίμηση καταστάσεων και γεγονότων μη επιτρέποντας στην νόσο ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ να κυριαρχήσει στο σώμα.  

Αγαπητή μου αναγνώστες.

Η αλήθεια είναι απλή τόσο που πολλές φορές γίνεται δυσνόητη ακόμα και σε ένα θετικό μυαλό ενός επιστήμονα.

Ένα και ένα κάνουν δυο !

Τα πάντα λοιπόν, αφού εξαρτώνται από την καλή οξυγόνωση και ανάπλαση των κυττάρων μας, προς τι οι απορίες όταν χάνουμε την υγεία.

Έχω φραγμένα αγγεία από γήρανση, χοληστερόλη, θρόμβους,  τοξίνες κτλ, έχω αποχαιρετίσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μου απλά.

Φροντίζω να διατηρώ την κυκλοφορία  του αίματος μου  σε καλή κατάσταση, έχω υγεία.

Σύμμαχος μας σε αυτό το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano και το Cordyceps που ανοίγει τον δρόμο  στα υπόλοιπα ιάματα και εν προκειμένου το Lion's Mane  που θα απομακρύνει την κατάθλιψη.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομερής οδηγίες επικοινωνήστε μαζί μου ανεπιφύλακτα.


Γιώργος Ερυσιαάνος Κυριακού.

DXN Facebook Share Share on Facebook

Ιούν

20

11 συμπτώματα που προειδοποιούν για κατάθλιψη

20. Ιούνιος 2013 Πέμπτη

Έχω, έχεις, έχει κατάθλιψη.

Συχνά το ακούμε, φορές χωρίς να συνειδητοποιούμε περί τίνος πρόκειται, που όμως δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα τεράστιων πιέσεων ( Καταπιέσεων ) στον άνθρωπο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υγείας, κοινωνικής συνοχής, εντάσεων και λάθος αποφάσεων.

 

Στο άρθρο αυτό θα γίνει μια προσπάθεια συνοπτικής αλλά έγκυρης ενημέρωσης για μια από τις πιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές, την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη αν και τόσο συχνή στην ουσία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό (και μερικές φορές δυστυχώς όχι μόνο σε αυτό).

Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων, κύριος Πέτρος Σκαπινάκης.

 

Τι εννοούμε με τον όρο Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική;
Ο όρος Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική υποδηλώνει μια συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή μια διαταραχή η οποία προκαλεί έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που δεν συναντάται σε άλλη νόσο (οι γιατροί συνηθίζουν να ονομάζουν αυτούς τους συνδυασμούς συμπτωμάτων, που εμφανίζονται μαζί πολύ πιο συχνά απ'ότι θα περίμενε κανείς μόνο από τύχη, ως σύνδρομα).

Ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου της Κατάθλιψης είναι και η άσχημη διάθεση και γι'αυτό το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι. Δεν είναι όμως το μοναδικό ενώ μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει.

Σαν αρρώστια, η Κατάθλιψη έχει κάποιους προδιαθεσικούς και αιτιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, μια συγκεκριμένη πορεία, πρόγνωση και θεραπεία.


Ποια είναι τα συμπτώματα της Κατάθλιψης;
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει κάποιος όταν έχει κατάθλιψη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:


[1]. Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε μέρα. 

Π.χ., μια μητέρα έχασε το ενδιαφέρον της να φροντίσει το μικρό της παιδί, να καθαρίσει το σπίτι της, να βγει έξω να ψωνίσει με μια φίλη της, να ντυθεί όμορφα, πράγματα που πριν την ευχαριστούσαν πολύ.

Η αλλαγή αυτή στην συμπεριφορά της είχε γίνει πολύ αντιληπτή από το στενό της περιβάλλον.


[2]. Καταθλιπτική Διάθεση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν κάθε ημέρα όπως φαίνεται είτε με υποκειμενική εκτίμηση είτε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των άλλων (π.χ., ο ασθενής κλαίει συχνά και φαίνεται πολύ στεναχωρημένος). 

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω από αυτό το σύμπτωμα πήρε και την γενικότερη ονομασία της η διαταραχή αυτή.


[3]. Δυσκολία στον ύπνο. Η διαταραχή αυτή του ύπνου μπορεί να έχει πολλές μορφές.

Π.χ., μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, άλλοι κάνουν πολύ ακανόνιστο ύπνο, ξυπνούν δηλαδή πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας. Χαρακτηριστικό όμως της κατάθλιψης είναι ότι οι ασθενείς ξυπνούν από πολύ πρωί, π.χ. από τις 4 η ώρα και δεν ξανακοιμούνται.

Αυτή η πρώϊμη αφύπνιση όπως λέγεται εμφανίζεται πιο συχνά στην κατάθλιψη.


[4]. Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό. Συνήθως η κατάθλιψη προκαλεί απώλεια της όρεξης για φαγητό με αποτέλεσμα απώλεια βάρους, π.χ., ένας ασθενής 75 κιλών μπορεί να έχει χάσει σ'ένα μήνα πάνω από 5 κιλά. Σε μια μικρή ομάδα ασθενών προκαλείται το αντίθετο σύμπτωμα, δηλαδή υπερφαγία.


[5]. Απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ. Τυπικό σύμπτωμα της κατάθλιψης η απώλεια του ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη.

Ας σημειωθεί ότι εδώ αναφερόμαστε στην διάθεση για σεξ και όχι στο αν γίνεται ή όχι η ερωτική πράξη.

Π.χ., μια γυναίκα με κατάθλιψη μπορεί να κάνει έρωτα με τον σύζυγό της γιατί εκείνος το θέλει, αλλά η ίδια αν ερωτηθεί θα πει ότι δεν το επιθυμεί καθόλου και δεν της προκαλεί καμιά ευχαρίστηση.


[6]. Απώλεια των δυνάμεων και της ενεργητικότητας. Ο ασθενής με κατάθλιψη νιώθει σαν να τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του, αισθάνεται κουρασμένος όλη την ώρα και γι' αυτό πολλές φορές κάθεται στην καρέκλα και δεν κάνει τίποτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί από την άλλη να εμφανίζουν έντονη ανησυχία και άγχος, σαν κάτι κακό να πρόκειται να συμβεί.


[7]. Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων. Ο ασθενής με κατάθλιψη δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα.

Το μυαλό του φαίνεται να είναι απασχολημένο με άλλες ιδέες και σκέψεις.


[8]. Ιδέες ενοχής, αυτομομφής και αναξιότητας. Ο ασθενής με κατάθλιψη τυπικά πιστεύει ότι ο ίδιος φταίει για την τροπή που έχει πάρει η ζωή του, όλα είναι δικό του λάθος.

Νιώθει ότι η κατάσταση που περνάει είναι σαν ένα είδος τιμωρίας για πράγματα που έκανε στο παρελθόν.

Μπορεί να νιώθει ότι δεν αξίζει τίποτε σαν άνθρωπος, ότι είναι ένα μηδενικό.


[9]. Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον. Ο ασθενής με κατάθλιψη χρωματίζει το μέλλον του με μαύρα χρώματα.

Πιστεύει ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση της ζωής του.


[10]. Ιδέες αυτοκτονίας. Μερικές φορές ο ασθενής νιώθει τόσο απελπισμένος και αβοήθητος που μπαίνουν στο μυαλό του ιδέες αυτοκτονίας.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι αυξημένος σε ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη.


[11]. Γενικά σωματικά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη αναφέρουν μια ποικιλία από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους γενικά στο σώμα τους, προβλήματα από το γαστρεντερικό κ.λ.π.

Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά τους οδηγούν σε διάφορους γιατρούς ή στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ύστερα από την εξέταση τα συμπτώματα δεν μπορούν να εξηγηθούν και αποδίδονται από τον γιατρό σε άγχος ή κόπωση.

Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς όλα τα συμπτώματα για να θεωρηθεί ότι πάσχει από κατάθλιψη.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι 5 ή περισσότερα συμπτώματα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα από τα δύο πρώτα, φτάνουν για να μπει η διάγνωση.


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του φυσιολογικού καταθλιπτικού συναισθήματος και της κλινικής κατάθλιψης;
Είδαμε πιο πριν ότι ένα από τα συμπτώματα της Κατάθλιψης είναι και το καταθλιπτικό συναίσθημα.

Η διαφορά αυτού του συναισθήματος από το φυσιολογικό είναι ότι στην Κατάθλιψη το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση και είναι μόνιμο.

Δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις που ζεί ο ασθενής, π.χ., ο ασθενής δεν θα γελάσει και δεν θα αισθανθεί παροδικά καλύτερα όταν συμβεί κάτι χαρούμενο. Επίσης, στην κατάθλιψη το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ στους φυσιολογικούς ανθρώπους, που απλά νιώθουν στεναχωρημένοι, η διάθεση είναι συνήθως καλύτερη όταν σηκώνονται το πρωί.


Πόσο συχνή είναι η Κατάθλιψη;
Από έρευνες που έχουν γίνει υπολογίζεται ότι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή 5% του πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ κατά την διάρκεια ενός έτους 10% του πληθυσμού θα εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Κατά την διάρκεια της ζωής 20% των γυναικών και 12% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με κατάθλιψη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν όλες τις μορφές κατάθλιψης από τις ελαφριές μέχρι τις σοβαρές γι' αυτό και είναι λίγο ψηλά.


Πώς εξηγείται η διαφορά της συχνότητας της Κατάθλιψης στα δύο φύλα;
Οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη δύο φορές σχεδόν πιο συχνά απ' ότι οι άνδρες.

Η διαφορά αυτή δεν έχει πλήρως εξηγηθεί.

Κατ' αρχάς ένα μέρος της μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μπορεί να παραδέχονται πιο εύκολα από τους άνδρες τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα στις σχετικές εργασίες.

Η διαφορά όμως είναι αρκετά μεγάλη και έτσι πιστεύεται ότι συνδυασμός βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων συμβάλλει στην μεγαλύτερη συχνότητα.


Ποια είναι τα αίτια της Κατάθλιψης;
Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος που να εξηγεί την διαταραχή αυτή (όπως συνήθως συμβαίνει και με πολλές άλλες αρρώστιες γενικότερα).

Έρευνες ετών έχουν επισημάνει μερικούς παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν σε διαφορετικό κάθε φορά  βαθμό στην  κατάθλιψη.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει την καταθλιπτική διαταραχή ως το τελικό κοινό αποτέλεσμα μιας ποικιλίας παραγόντων που δρουν πάνω στην ιδιοσυστασία κάθε ατόμου και στο συγκεκριμένο κοινωνικό του πλαίσιο.

Εάν δούμε την κατάθλιψη μ' αυτόν τον τρόπο τότε οι διάφορες ερμηνείες για την αιτιολογία της, είτε καθαρά βιολογικές είτε καθαρά ψυχοκοινωνικές, παύουν να φαίνονται ότι αντικρούουν η μία την άλλη αλλά μάλλον ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης:


[1]. Γενετικοί παράγοντες
Ο κίνδυνος να πάθει κανείς κατάθλιψη όταν έχει στενούς συγγενείς που πάσχουν, ιδιαίτερα από σοβαρές ή χρόνιες μορφές, είναι αυξημένος.

Ένα μέρος του αυξημένου αυτού κινδύνου θεωρείται ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες που κληρονομούνται.

Το πιο παραδεκτό μοντέλο για την γενετική επίδραση στην κατάθλιψη θεωρεί ότι διάφορα γονίδια εμπλέκονται στην μεταβίβαση χαρακτηριστικών (π.χ. χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, βιολογικών χαρακτηριστικών κ.λ.π.) που αυξάνουν την προδιάθεση του ατόμου να πάθει κατάθλιψη.

Δηλαδή, ένα άτομο που έχει κληρονομήσει αυτά τα χαρακτηριστικά έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα άλλο να πάθει κατάθλιψη όταν δράσουν και άλλοι παράγοντες (βιολογικοί, ψυχολογικοί, κοινωνικοί) του περιβάλλοντος.


[2]. Βιολογικοί παράγοντες

α) Μερικές μη ψυχιατρικές παθήσεις έχουν βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη δευτεροπαθούς.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) και επηρεάζουν την λειτουργία των περιοχών εκείνων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα.

Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

[1] παθήσεις του Κ.Ν.Σ. όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

[2] Ενδοκρινικές και μεταβολικές παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, και η νόσος του Cushing (υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων).

[3] Λοιμώξεις που δρουν στο Κ.Ν.Σ. όπως το AIDS και η λοιμώδης μονοπυρήνωση [4] Συστηματικές διαταραχές όπως η αναιμία και ο μεταστατικός καρκίνος

[5] Διάφορα φάρμακα όπως η κορτιζόνη, το αντι-υπερτασικό Αλντομέτ (αλφα-μεθυλ-ντόπα) και το αλκοόλ.

β) Η αποκάλυψη μερικών από τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην δημιουργία της κατάθλιψης αποτέλεσε σίγουρα μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ψυχιατρικής ειδικότερα και της Ιατρικής γενικότερα σ' αυτόν τον αιώνα.

Στη δεκαετία του '50 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους νευρομεταβιβαστές, βιοχημικές δηλαδή ουσίες με τι οποίες επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους.

Στο ίδιο περίπου διάστημα παρατηρήθηκε ότι ασθενείς που έπαιρναν κάποια φάρμακα για την ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής τους πίεσης πάθαιναν σαν παρενέργεια κατάθλιψη.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φαρμάκων ήταν ότι δρούσαν στους νευρομεταβιβαστές του εγκεφάλου και με κάποιο τρόπο μείωναν τις συγκεντρώσεις τους στον εγκέφαλο.

Το επόμενο βήμα ήταν να παρασκευαστούν φάρμακα που αύξαναν την συγκέντρωση των νευρομεταβιβαστών αυτών στον εγκέφαλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φάρμακα αυτά ήταν ικανά να θεραπεύσουν ασθενείς με κατάθλιψη.

Από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα πολλά έχουμε μάθει για την λειτουργία των νευρομεταβιβαστών και τον ρόλο τους στην κατάθλιψη.

Παρότι οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ περίπλοκοι και δεν είναι δυνατό να αναφερθούν εδώ, ωστόσο στις μέρες μας θεωρείται ότι δύο νευρομεταβιβαστές, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη, εμπλέκονται ιδιαίτερα στην δημιουργία της κατάθλιψης, και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας αποσκοπούν στο να ανεβάσουν την συγκέντρωση των ουσιών αυτών στον εγκέφαλο. Επειδή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά σε όλες τις μορφές κατάθλιψης, είναι πιθανό ότι όλοι οι αιτιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη δρούν τελικά μέσω αυτού του μηχανισμού.

Συνεχεια . . . .

 

DXN Facebook Share Share on Facebook

Ιούν

19

Οσφυαλγία.

19. Ιούνιος 2013 Τετάρτη

Αιτίες και πού οφείλεται ο έντονος πόνος στην πλάτη ?

 

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, η οσφυαλγία, είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών δυσκολεύοντας τη καθημερινότητά τους.

Ποιο είναι, όμως, οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

 

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία είναι ο έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη και είναι ένα πρόβλημα που όλοι σχεδόν θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Το κάτω μέρος της πλάτης ονομάζεται οσφυϊκή περιοχή και ο πόνος στο σημείο αυτό μπορεί να γίνει τόσο δυνατός ώστε να σας εμποδίσει ακόμη και να εργαστείτε.


Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οσφυαλγία;

Τα συμπτώματα ξεκινούν από έναν μαλακό πόνο και φτάνουν μέχρι τον «σφάχτη».

Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να δυσκολεύεστε να σταθείτε όρθιοι.

Αν ο πόνος αυτός διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, θεωρείται χρόνιος.

Εάν δεν βλέπετε βελτίωση μέσα σε 72 ώρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσετε αμέσως τη βοήθεια ενός γιατρού είναι αν ο πόνος στην πλάτη σας συνδυάζεται με προβλήματα στο  έντερο ή στην ουροδόχο κύστη, με αδυναμία στα πόδια, με πυρετός και πόνος κατά τον βήχα ή την ούρηση.


Πού οφείλεται η οσφυαλγία;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν οσφυαλγία, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:


Η εργασία σας.  Εάν η περιλαμβάνει το σήκωμα ή το τράβηγμα βάρους ή οτιδήποτε στρίβει τη σπονδυλική στήλη μπορεί να συμβάλλει στον πόνο της πλάτης.

{ Έχουμε πάντα κατά νου ότι όσο περνούν τα χρόνια, όλο το μυοσκελετικό μας σύστημα θέλει την προθέρμανση του.

Δεν είναι υπερβολή αυτό να το κάνουμε κάθε φορά πριν σηκώσουμε βάρος.

Ακόλουθος.

Στηρίζουμε καλά την μέση μας στα δυο πόδια, πάντα πριν σηκώσουμε ακόμα και μικρό βάρος, όπως επίσης αποφεύγουμε να μην το έχουμε μπροστά μας στα ίσια. }

Ωστόσο, αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο, ειδικά αν καρέκλα σας είναι άβολη.  

{ Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα γιατί η καθιστική ζωή, κατανοητό είναι σε όλους ότι ατροφεί τους ραχιαίους μυς με αποτέλεσμα κάθε πίεση να πέφτει αυτούσια στην σπονδυλική στήλη.

Άλλωστε ας μην το παραβλέπουμε ότι ο περιορισμός των κινήσεων είναι περιορισμένος και ήπιος, έτσι που οι μυς δεν χρειάζεται να κάνουν πολλές προσπάθειες.

Περά του ότι φροντίζουμε να έχουμε σωστό κάθισμα και σωστή θέση μπρος στο γραφείο, επιβάλετε η καθημερινή μας άσκηση έστω και βάδισμα. }


Η τσάντα σας. Αν περνάτε την τσάντα σας πάνω από τον ώμο σας καταπονείτε σημαντικά την πλάτη σας, ειδικά αν η τσάντα είναι βαριά και την φοράτε όλη την ημέρα.

{ Πολλές φορές παρατηρώ τους μαθητές που κουβαλούν στους ώμους τους τεράστιες τσάντες με βαριά βιβλία.

Πραγματικά είναι ότι χειρότερο και μάλιστα το τελευταίο διάστημα που έγινε μόδα  η τσάντα  να κρέμεται χαμηλά στο ύψος της μέσης.

Μαθηματικά είναι βέβαιο ότι όσοι το κάνουν είναι και υποψήφιοι πάσχοντες από οσφυαλγία.

Να αποφεύγετε λοιπόν όσο γίνεται το βάρος και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να το ισορροπείτε σωστά, ψηλά στην σπονδυλική στήλη και να το κατανέμετε παράλληλα με αυτή }


Η γυμναστική σας. Η υπερβολή στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες των καταπονημένων μυών που οδηγούν σε οσφυαλγία.

Φροντίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός επαγγελματία για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.

{ Το ζέσταμα δεν γίνεται τυχαία ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνται με πρωταθλητισμό.

Ο Ραμπο που ενώ ήταν ξαπλωμένος χαλαρός,  άρχιζε να τρέχει και να σκαρφαλώνει φορτωμένος τις πλαγιές υπάρχει μόνο στο σινεμά.

Προθέρμανση λοιπόν απαραίτητα και  με σχολαστικότητα ακόμα και σε βάρος της ώρας της γυμναστικής.  }


Η στάση του σώματός σας. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια ακόμη και όταν κάθεστε στην καρέκλα.

Με την κατάλληλη οσφυϊκή υποστήριξη για το κάτω μέρος της πλάτης σας, θα αποφύγετε τους πόνους.

{ Γενικά θα πρέπει να φροντίζουμε την σπονδυλική μας στήλη να την έχουμε σε κάθετη θέση όταν εργαζόμαστε, ( Καθιστή ή όρθιοι ) και να γυμνάζουμε τους μυς που την στηρίζουν. }


Παχυσαρκία. Λογικό είναι μα και ακούγεται ότι ένα παχύσαρκο άτομο δεν καταπονεί μόνο την καρέκλα και το κρεβάτι του, αλλά και όλο το μυο σκελετικό του σύστημα.

{ Βεβαία το βάρος πέφτει πρώτα στα κάτω άκρα ( Γόνατα και ισχία ) αλλά και την μέση δεν την εξαιρεί κυρία όταν κάνουμε κινήσεις που αναγκαστικά την επιβαρύνουν.

Ανεξάρτητα από την καταπόνηση της μέσης βέβαια το παχύσαρκο άτομο έχει σωρεία προβλημάτων }


Δισκοκήλη.  Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης να δένουν σαν ζελέ τους δίσκους που είναι επιρρεπείς στη φθορά από τη γήρανση ή τους τραυματισμούς.

Η ρήξη ενός δίσκου μπορεί πιέσει τα νωτιαία νεύρα.

Πρόκειται δηλαδή για μία κήλη δίσκου που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.


Χρόνιες Παθήσεις.  Διάφορες χρόνιες παθήσεις μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό πόνο στην πλάτη.


Μερικές από αυτές είναι: η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλίτιδα  και η  ινομυαλγία.  


Πώς θεραπεύεται η οσφυαλγία;

Διάφορες μέθοδοι και πρακτικές είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

Με την καθοδήγηση του γιατρού σας θα ξεκινήσετε αυτή που κρίνεται κατάλληλη για εσάς.


Φαρμακευτική αγωγή.  

Ο ήπιος πόνος στην πλάτη ανακουφίζεται με αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη, η ιβουπροφένη ή ναπροξένη.

{ Θα τονίσω ιδιαίτερα ότι γενικά τα αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή επιβαρύνουν το στομάχι και καλό είναι να προσέχουμε κατά την λήψη τους κύρια όταν υπάρχουν προβλήματα. }

 

Οι παυσίπονες κρέμες συνίστανται για τους μυϊκούς πόνους, ενώ για τον έντονο χρόνιο πόνο συνταγογραφούνται τα ανάλογα φάρμακα.


Ενέσεις. Αν απλούστερες θεραπείες και τα φάρμακα δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις στην πλάτη.

Οι ενέσεις για τον πόνο στην πλάτη συνήθως περιέχουν στεροειδή φάρμακα.


Χειρουργική επέμβαση. Αν ο χρόνιος πόνος δεν υποχωρεί, δυσκολεύει την καθημερινότητά σας και όλες οι άλλες θεραπείες δεν προσφέρουν ανακούφιση, θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τη λύση της χειρουργικής επέμβαση.


Φυσικοθεραπεία. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τους μύες σας και να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.


Μασάζ. Μελέτες που δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της χρόνιας οσφυαλγίας.

Μετά από 10 εβδομάδες, οι άνθρωποι που έκανα εβδομαδιαία μασάζ είχαν λιγότερο πόνο και ήταν σε  θέση  να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

 

Πρόληψη:

Πέρα από τις αιτίες που προαναφέρθηκαν για την επιβάρυνση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας, υπάρχουν και οι απλές πρακτικές που θα πρέπει να γίνουν κατανοητές από όλους μας ως πρόληψη.

Τονίζω ότι η πρόληψη κατά την δική μου άποψη είναι το παν.

Προσέχουμε για να έχουμε !

 1. Το σωματικό μας βάρος.
 2. Την καθημερινή μας άσκηση.
 3. Το στρώμα του κρεβατιού μας.
 4. Το κάθισμα και τον τρόπο που καθόμαστε.
 5. Το πώς μεταφέρουμε βάρος.

Παράλληλα φροντίζουμε με το Ganoderma Lucidum ή  Reishi Gano και το Cordyceps να έχουμε καλή κυκλοφορία στο αίμα, ενδυνάμωση του μυο σκελετικού και αποφυγή φλεγμονών που ως γνωστό προκαλούν και πόνο.

 

Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού.

 

Πήγες: Bikipedia. Boro. Healthy now.

 


Επικοίνωνια

DXN Facebook Share Share on Facebook

Ιούν

19

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης

19. Ιούνιος 2013 Τετάρτη

Η 19η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης.

Η Δρεπανοκυττάρωση είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία εξ' αυτού του λόγου λαμβάνουν το σχήμα δρεπανιού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και το Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου «Λαϊκό» διοργανώνουν σήμερα ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή επιστημόνων, αρμοδίων φορέων και πασχόντων, στις 17:30, στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9,84» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100).

Υπενθύμιση:

Τονίζω ιδιαίτερα την αξία της οξυγόνωσης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κλινικά μας έχει αποδείξει τόσο το Ganoderma Lucidum ή Reishi Gano όσο και το Cordyceps  ότι προσφερει.

 

Γιώργος Ερυσιαάνος Κυριακού.

DXN Facebook Share Share on Facebook

© Copyright DXN Greece 2011